Papier

man

Papier, een van de meest bekende, goedkope en overvloedige materialen die er zijn, is geweldig voor kunst en knutselwerk. Met de juiste technieken kun je het echter ook gebruiken voor alles van prototypes van kleine modellen tot het bouwen van meubels of zelfs boten en gebouwen. Hier lees je meer over de verschillende soorten papier. Een combinatie van dikte, stijfheid, “tand” of oppervlaktestructuur en afwerking (mat, glanzend of geen) kan de manier waarop het papier zijn vorm behoudt en hoe het potlood, inkt of lijm nodig heeft, veranderen. Sommige populaire soorten papier zijn onder andere:

Kopieerpapier

Gemiddeld gewicht en redelijk glad, het is goed voor zowel handmatig als voor afdrukken. Het is ook stijf genoeg om op te staan als het wordt gebruikt voor kleine papiermodellen.

Kunstpapier

Prijzig, dik en meestal enigszins ruw, het is ontworpen voor potlood, inkt en verf. Scheur het tegen de nerven in voor mooie rafelige randen.

Cardstock

Stijf, soepel en dun, het gaat over de grens tussen papier en karton. Goed voor wenskaarten, papieren modellen en andere stand-up bouwprojecten.

Bouwpapier

Zacht, ruw en vaak felgekleurd, het is niet zo stijf als karton, maar nog steeds goed voor kinderpop-upkaarten en andere 3D-handwerken. Het beste papier voor kleine handen om knipvaardigheden te oefenen.

Tissuepapier

Dun en felgekleurd, gebruik het om een effect van faux gebrandschilderd glas te creëren of het te dempen en de kleuren te laten renderen voor een aquareleffect.

Origamipapier

Lichtgewicht maar stijf, het houdt een scherpe vouw in en springt zelfs terug als je het in opgevouwen toestand comprimeert. Over het algemeen gekleurd of bedrukt aan één kant.